Scraptionary - Guider - Scraptips och -råd - Shopping - Stämpelmotiv - Idébank - Scrapbookiningens historia

Inspirationsgalleri

Pyssel - Inredning - Mat&Bak - MakeUp--> In English

Kort till Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag står för dörren och handeln jublar. Kemikalieproppade gelégodishjärtan, billiga nallar med plyschhjärtan i famnen och överdekorerade blomsterarrangemang trängs om utrymmet i skyltfönster och hyllor. Ingenting för mig. Däremot skadar det väl aldrig att sända dem vi tycker om en liten hälsning denna dag.Valentin Alla hjärtans dag kort
Ett enda alla hjärtans dag kort var dock allt jag hann med i år (nedan). När jag jämför det med förra årets alla hjärtans dag kort känns det lite klent.Visst borde det också gå att finna vackra och smakfulla föremål i kontrast till allt krimskrams som säljs inför denna högtid. Föremål som istället för att signalera slit och släng utstrålar skönhet och som verkligen ger känslan av att dom är tillverkade med kärlek. Föremål som kan sparas och sprida glädje år efter år eller i alla fall lång tid framöver. Föremål som pryder sin plats i hemmet och tåls att visas upp. Jag tror att jag ska ägna dagen åt att leta rätt på sådana föremål och sedan lägga ut dem här på bloggen...Här finns det fler Kort med kärlekstema

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Sushirecept

Igår var det sushi på menyn hemma hos oss. En ganska annorlunda maträtt egentligen som de flesta som har smakat antingen älskar eller hatar. En del tror felaktigt att all sushi innehåller rå fisk och vägrar att ens smaka. Men sushi kan vara så mycket mer än bara rå fisk. Gott, nyttigt och inte särskilt svårt att göra själv hemma.

Sushi är i själva verket namnet på en japansk maträtt, med rundkorningt ris, smaksatt av en söt vinäger, som huvudingrediens och behöver inte alls innehålla rå fisk, sashimi (om man inte vill det). Ingredienser kan förutom riset vara tonfisk, jätteräkor, lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk och tamagoyaki (japansk omelett) men man kan även göra sushi med olika sorters kött och kyckling.

Sushi
Sushimaki....mums vad gott det var!


Sushirätten på bilden ovan (rullar med ris med olika pålägg) kallas för maki. En annan vanlig variant på sushimenyerna i Sverige är nigiri (små äggformade risbollarna med pålägg på toppen).Sushi serveras vanligen tillsmammans med gari (inlagd ingefära), wasabi (japansk, grön pepparrot) och japansk soya.


SUSHIMAKI
(30 bitar)

250g sushiris
2 msk risvinäger
2 msk strösocker
3 noriark (tunna ark av havsalger)
1 paket surumisticks (fisksticks med krabbsmak)
i avokado
30 st frysta tigerräkor (om man nu vill ha räkor på alla bitar)
gari (inlagd ingefära)
wasabi
kikkomansoya
Sushimatta (en matta av bambupinnar som underlättar när man rullar maki)

*Lägg tigerräkorna att tina. Skala dem sedan men lämna kvar den yttersta delen av stjärten som vacker dekoration.
* Skölj riset noga under rinnande vatten. Häll i en kastrull och täck med vatten. Låt stå i 20 minuter. Häll av vattnet och tillsätt 4 dl nytt vatten. Koka upp och sjud  på låg värme i 10 minuter. Ställ riset att vila i 10 minuter.
* Värm risvinägern och sockret i en kastrull tills sockret smälter och löses upp i vinägern. Häll blandningen över riset.
* Lägg ett noriark med den blanka sidan nedåt på ern sushimatta. Bred ut ca 1 cm tjockt lager med ris (det underlättar om du arbetar med händer eller redskap som har sköljts i kallt vatten innan). Lämna en ca 2 cm kant utan ris upptill på arket. Lägg en sträng med surumisticks och avokadobitar ovanpå riset i den änden av arket som du har närmast dig. Rulla ihop arket med fyllningen till en rulle med hjälp av din sushimatta. Förslut rullen genom att försiktigt blöta den risria kanten av noriarket med lite kallt vatten (det blir lite klistrigt då).
* Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor (10 bitar per rulle). Lägg upp fint på en tallrik och garnera med en tigerräka på varje bit.
* Servera med en klick wasabi, några bitar inlagd ingefära och kikkomansoya i en liten skål vid sidan om.

Ät och njut!

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sushi

BloggRegistret.se

Till startsidan


Konst Top Konst bloggar Topplista Favoritlistan.se Scraptoppen