Scraptionary - Guider - Scraptips och -råd - Shopping - Stämpelmotiv - Idébank - Scrapbookiningens historia

Inspirationsgalleri

Pyssel - Inredning - Mat&Bak - MakeUp--> In English

Otäcka bilder på köttigt "sår"

Man, 37, med skottskada i handen. Skadan har tillfogats med en Glock 17T 9mm FX. Skottet har trängt in i handflatan och bildat detta fula utgångssår på handryggen.

Nej, jag skojar bara förstås. Har agerat maskör idag igen. Min svägerska och svågers barn skulle på spökkalas och ville se riktigt otäcka ut naturligtvis. När barnen hade kommit iväg blev det föräldrarnas tur att bli omstajlade. Så här såg min svåger ut efter behandlingen.

Otäckt köttsår

Och en närbild...

Läskigt sår

Oj, jag tror att det måste sys. Tråkigt att senorna blev så illa åtgågna. 


Mer makeup och MASKERING

BloggRegistret.se

Testa arkivbeständigt ph-värde med smart penna

Som ni säkert vet ska man inte använda papper eller andra föremål som innehåller för mycket syra när man håller på med scrapbooking. Det kan med tiden förstöra de fotografier och minnessaker man använder i sina layouter. Oftast är det inget problem när man köper sitt scrapmaterial i scrapbutiker. Det materialet är ju särskilt framtaget för att användas ihop med fotografier och minnessaker. Dessutom brukar det på produkten stå skrivet att den är acid-free, arkivbeständig, ligninfri eller något liknande.

Men hur vet man att en produkt man köper någon annan stans, hittar på secondhand eller i farmors gamla syskrin är syrabeständig och säker att använda i layouten? 

Det finns faktiskt ett sätt att testa det. Och det är enkelt också. Produkten heter Neutral 7 Acidic Identifier och kommer från Marvy. Min är inköpt på Hobbyhärvan i Västervik men den finns säkert att få tag på lite var stans. 

För att testa syrahalten (pH-värdet) i en produkt drar man helt enkelt ett streck med pennan på baksidan eller på ett undanskymt ställe på produkten man vill testa. Strecket får då en färg som kan variera i en färgskala från gul till blått.


Neutral7 acidic identifier


Gult betyder att syrahalten i produkten är hög. Du bör undvika att använda denna produkt ihop med fotografier och minnessaker.

Blått betyder att produkten har ett basiskt ph-värde.

Det idealiska värdet för en produkt som ska användas i en scrapbookinglayout är pH 7. PH 7 är varken surt eller basiskt. Det är så kallat NEUTRALT. Neutralt är bra för scrapbookingprojekt. Ett material som får ett grönt streck har ett neutralt eller nära neutralt pH-värde. Ju grönare strecket är desto bättre.


PH-värde


GRÖN färg betyder "tuta och kör", precis som ute i trafiken.


Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

ANNAT KREATIVT

Här presenteras ämnen som inte har med scrapbooking att göra men som på ett eller annat sätt innebär kreativt skapande. Eftersom det här inte tillhör sidans huvudtema läggs nytt material upp i mån av tid.


Pyssel - Idéer och inspiration om olika pyssliga saker.
Innehållet i den här kategorin är under uppbyggnad. Mer material kommer snart.


Inredning - Idéer och inspiration
Innehållet i den här kategorin är under uppbyggnad. Mer material kommer snart.


Mat & Bak - Innehåller recept, idéer och inspiration som har med matlagning och bakning att göra.
Innehållet i den här kategorin är under uppbyggnad. Mer material kommer snart.


MakeUp - Tips, idéer, produkter och inspiration som rör smink, skönhetsvård och maskering.
Innehållet i den här kategorin är under uppbyggnad. Mer material kommer snart.

BloggRegistret.se

Räddare i nöden!

När man scrappar är en ergonomiskt korrekt arbetsställning sällan det första man prioriterar. När man är inne i sitt skapande är det lätt att glömma bort att sitta ordentligt på stolen med rak rygg och fötterna stadigt i golvet. Att försumma detta kan dock tyvärr leda till värk i axlar och nacke om man inte är försiktig. Som tur är finns det hjälpmedel för att lindra dessa besvär (även om det naturligtvis rekommenderas att försöka ägna lite mer uppmärksamhet åt ergonomin i första hand). Här är tre krämer som verkar lindrande på ömmande och spända muskler. 

Muskelliniment

Ormsalva Plus: Trots det suspekta namnet så innehåller denna salva inget som har med ormar att göra. Fördelen med denna salva är att den är luktfri. Det verksamma ämnet är Arnica (hästfibbla/slåttergubbe). Verkar genom att öka blodcirkulationen i det område som smörjs in. Finns att köpa bland annat på Apoteket.

Tigerbalsam: En gammal klassiker som förutom smärtlindring i ömma muskler också kan användas som lindring vid sträckningar och stukningar samt vid förkyldningssymtom i luftvägarna. Skall även fungera lindrande vid insektsbett. Tigerbalsam har tyvärr en mycket stark mentoldoft som kan upplevas besvärande. Finns att köpa bland annat på Apoteket.

Aloe Rub: Om du har väldigt ont skulle jag rekommendera den här salvan som är den starkaste och mest djupverkande av dessa tre. Den används också av professionella terapeuter och har fått många goda omdömen. Har mintdoft men inte lika stark som Tigerbalsam (luktar Jenkatuggummi om jag ska jämföra det med något). Kommer från SASCO Aloe Vera Produkter AB och finns bland annat att köpa i din hälsokostbutik.


Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Lägg till bland dina scrapbookinglänkar

Vill du dela med dig av innehållet på den här sidan till andra som också älskar denna underbara hobby? Naturligtvis går det jättebra att länka hit och lägga till den bland dina scrapbooking länkar.

Lägg bara till följande kod i din kodmall:

<a href="http://www.grotting.blogg.se" title="Guider, tips och inspiration för scrapbooking och kortdesign">Gröttings Värld</a>
Markera html-koden ovan, högerklicka och välj kopiera. Placera koden i din kodmall genom att högerklicka där du vill ha länken och välja klistra in.

Självklart får du gärna länka på traditionellt vis om du hellre vill göra det.


Tack för din länkning!
BloggRegistret.se

Alla Hjärtans Dag kort!

Den 14:e februari är det Alla Hjärtans Dag. Det är bara drygt två veckor kvar till dess. Därför är det hög tid att sätta igång med "kärlekskorten" NU om du inte redan har gjort det. Här är ett av mina.

Kortdesign: Alla Hjärtans Dag

En vit kortgrund har stämplats med stämpeln "Blomman" från Forma Hantverk. Stämplarna har sedan färglagts med akvarellpennor. Detta fick bilda bakgrunden på kortet. Stämpeln "Alla hjärtans dag" kommer också från Forma hantverk liksom stämpeln "Hjärta". Det prickiga bandet som jag tycker blev pricken över i på detta kort är ett presentband i satin som är inköpt på Åhléns.


Här finns det fler Alla hjärtans dag kort

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

SCRAPBOOKINGSKOLAN

I Scrapbookingskolan samlas information som på ett eller annat sätt berör scrapbooking och kortdesign. Den är avsedd att vara en kunskapsbank för att hjälpa dig i ditt skapande och utveckling som scrappare.

Klicka på bilden nedan som representerar det du vill lära dig mer om


Scrapbooking guider
Vill du lära dig hur du skapar en speciell design? Här finns beskrivningar till olika projekt. Självklart går det bra att önska en guide på något du vill ska presenteras här så ska jag se om jag kan lösa det.Scrapbooking tipsSmå, enkla tips relaterade till scrapbooking publicerade
för att underlätta i ditt skapande.


Scrapbooking idéer - Vad ska jag scrappa?
Idéer och förslag till olika scrapbooking projektShopping
Vill du veta vart du kan inhandla ditt
scrapbookingmaterial på nätet? 
Här finns en länklista med
scrapbookingbutiker över hela landet.
För varje butik finns också beskrivet i vilken
stad de håller till så att du kan besöka deras
fysiska butiker.
Bra om du till exempel befinner dig på resande
fot  i en annan stad än den du bor i.
Scraptionary - ordlista

Vad betyder alla fackord inom scrapbooking egentligen? Vad betyder alla förkortningar som folk använder sig av på forum och bloggar? Är du ny på scrapbooking eller vill du bara lära dig mer? Då är det här kategorin för dig.
BloggRegistret.se

Scrapbooking: Ordlista med allt du behöver veta

Det är inte alltid lätt att hitta rätt i scrapdjungeln. Särskilt inte då de flesta termerna är på engelska. Under den här kategorin (Scraptionary) kommer jag att samla olika termer och begrepp som berör scrapbooking och cardmaking och ge dem en förklaring. Orden står i bokstavsordning och listan kommer fyllas på allt efter som.A


Acid free (syrafri) - Papper och material som är fria från syra och har ett ph-värde mellan 7 och 9. Syrafria produkter är säkra att använda tillsammans med fotografier och minnessaker utan  risk för att någonting blir missfärgat och förstört. Syrafria material benämns ibland också som archival (arkivbeständiga).


Adhesive
- Lim, distanskuddar, tejp eller annat material som kan användas för att få saker att fästa vid varandra.


Altered/Altering - Att använda olika scrapbookingprodukter (såsom papper, stämplar, dekorationer och färg) och scrapbookingtekniker för att förändra och dekorera ett föremål. Exempel på ett sådant föremål kan vara en bok, ett cd-fodral, en konservburk eller en låda.B

Beads
- Pärlor


Basic Templates -
Mallar/schabloner I basformer såsom cirklar, ovaler, rektanglar o.s.v.


BOM - "book of me"/"boken om mig". Ett scrapbookingalbum (ofta i mindre format) med dig själv som tema.


Bone Folder (Bigare) - Ett platt verktyg av ben eller plast som är rundad i ena änden och spetsig i den andre. Ett bra hjälpmedel när man vill få snygga vikningar på ett papper.


Borders - Betyder bårder på svenska. Bårder finns att köpa eller kan tillverkas i alla möjliga utföranden. Man kan stämpla dem, skära ut dem, använda sig av band och snören m.m.

Brads (påsnitar) -  Små klämmor i metall med så kallade "jungfruben" som används som dekorationer (t.ex. i mitten på en blomma) när man scrappar. De är också bra när man vill fästa ihop två eller flera papper med varandra. Finns i många olika storlekar, färger och utföranden.

Brads

Brayer - En liten gummiroller som bland annat används för att släta ut papper samt lägga på färg eller bläck på en yta.


Buttons (knappar) - Knappar är en rolig och effektfull dekoration att ha med på sina layouts. Det finns att köpa knappar speciellt avsedda för scrapbooking men det går lika bra att hitta skatter i mormors gamla knappsamling.


C

Cardmaking (korttillverkning) - Tillverka handgjorda kort. Till stor del används samma tekniker som inom scrapbooking.


Chalk/Chalking -
Lägga på chalks (krita) på papper för att exempelvis skapa skuggor/ljusa partier eller färga in ett område eller ett stämpelmotiv. Används för att skapa speciella effekter t.ex. ett åldrat utseende. Chalks finns vanligtvis att köpa i form av pressade kakor (s.k. dry chalks) och appliceras med hjälp av en bomullsapplikator. Det finns även chalks i flytande form (s.k. fluid chalks) som stryks direkt på papperet med hjälp av en stämpeldyna.


Charms - Berlocker som kan användas som dekoration på dina scrapalster. I välsorterade scrapbookingbutiker kan man hitta charms i en mängd olika stilar. Delar till ett gammalt smycke kan också fungera utmärkt som charms. Kolla din närmaste secondhandaffär om du inte vill göra sönder något av dina egna smycken.

Closures - Ett spänne eller knäppe av något slag. En fin dekoration ihop med ett vackert band. Förutom i butiker som säljer scrapbooking kan du hitta den här typen av dekorationer i sybehörsaffärer eller på secondhand. Varför inte använda spännet till ett gammalt skärp? 

Cotton tape - Bomullsband.


D


Die
- En metallform som används för att klippa ut exakta former och bilder ur papper m.m.


Die Cut
- En bit papper som har klippts ut med hjälp av en die (se ovan). Die-cuts finns att köpa färdiga. Man kan också själv klippa ut sina die-cuts genom att använda en punsch eller en die-cut maskin.E


Edge Distresser - Ett verktyg med ett vasst blad som används för att skrapa kanterna på ett papper för att ge ett ruggat, slitet resultat.

Embellishment - Olika dekorationer som används inom scrapbooking, såsom klistermärken, die-cuts, pappersblommor och knappar.


Embossing Gun/Heat Gun - En värmepistol speciellt anpassad för scrapbookingprojekt. Används bland annat för att smälta embossingpulver.

Embossing Powder - Embossingpulver. Ett snabbsmältande pulver som finns i en mängd olika färger. Strös på ett motiv som stämplats med bläck. Överflödigt pulver skakas av och det som blir kvar smälts med hjälp av värmepistol. Efterlämnar ett upphöjt och blankt motiv som blir väldigt effektfullt.


Eyelet - Öljetter av samma typ som dem man använder inom sömnad. En metallring designad för att göra ett förstärkt hål i tyg helt enkelt. Inom scrapbooking och pappershobby används de dock huvudsakligen som dekorationer. De finns i en mängd olika färger och utföranden. För att sätta en eyelet på plats använder man med fördel någon form av eyelet setter.

Eyelet Setter - Ett  verktyg som man använder för att fästa eyelets (öljetter) i ett papper.


F

Fabric scraps - Stuvbitar av tyg. Mycket användbart på en scrapsida eller ett kort. För att få tyget jämnt och fint på plats kan man stryka på vliselin innan man fäster tyget vid layouten.

Fluid Chalks- Chalks i flytande form, vanligtvis i form av en stämpeldyna.


Foam Stamps-
Stämplar tillverkade I skumgummi. Används vanligen med akrylfärg även om de också går bra att använda med vanliga stämpeldynor.G

Gesso - En trögflytande, kritliknande, vit bas som traditionellt används av konstnärer som grund på målarduken. Användbar av scrappare bland annat för att göra vita stråk på ett papper och åstadkomma ett slitet, åldrat utseende.H

Hooks and eyes - Hyskor och hakar.


I

Inking - En teknik där man använder stämpeldynor för att smeta ned, befläcka, "smutsa"  eller föråldra papper (och andra material) med bläck. Inking används huvudsakligen runt kanterna på papperet/föremålet men kan också användas över en hel yta.J

Journaling - Att skriftligen dokumentera en händelse. Självklart är det lika viktigt att lägga ner tid på att göra dokumentationen på en layout vacker som det är med resten av innehållet. Det finns många olika sätt att dokumentera. Man kan exempelvis använda sig av dator, bokstavsstämplar, rub-ons eller skriva för hand.


K

Knocking - Att skrapa kanten på ett papper så att den blir ruggad och sliten.


L

Lace - Ordet betyder spets. Nu talar vi inte om ett spetsigt föremål utan spets som i en gammal spetsduk eller eller kanten på ett par exklusiva trosor. Lace kan med fördel användas på dina scrapdesigns. Extra effektfullt när du vill frambringa en åldrad eller romantisk stil.
Inspiration med lace: Lace 1 Lace 2

Lignin - Lignin är det ämne som ger träd och växter sin styrka och styvhet. Det binder också samman träfibrerna. När trä bryts ner till papper blir ligninet instabilt. Papper som innehåller mycket lignin innehåller också mycket syra vilket innebär att det gulnar när det exponeras för ljus och fukt. Det är naturligtvis inte bra om man använder ett sådant papper till sin scrapbooking. Det kan bland annat leda till att dina fotografier blir förstörda.


Lignin free/lignan-free - Ett papper som innehåller maximalt en procent lignin.


LO - Förkortning för layout.

LSS - Förkortning för "local scrapbook store" (lokal scrapbookingbutik).M

Magic Mesh - Ett självhäftande plastnät

Matting - Att placera ett papper eller en kant bakom ett fotografi/bild som får utgöra ram eller fungera som kontrast mellan fotografiet/bilden och bakgrunden. En sådan ram brukar kallas för Photo mat (fotomatta).


Memorabilia - Certifikat, document eller andra minnesföremål som berättar en historia. Memorabilia kan t.ex. också vara souvenirer från en resa eller minnessaker från speciella tillfällen eller historiska händelser.


Mönstersax - En sax som istället för att klippa rakt lämnar efter sig ett mönstrat snitt. Mönstersaxar finns i olika varianter med allt från zig-zag mönster till komplicerade vågmönster.


P


Photo Mat
(fotomatta) - En ram av papper eller annat tunt material som ligger bakom ett fotografi/bild på en layout. Den hjälper till att "grunda" fotografiet/bilden på layouten och betona en särskild färg. En photo mat kan se ut på många olika sätt och vara uppbyggd i ett eller flera lager.


Punchinella - Tunn metallfolie med hål i. I själva verket är det det material som blir kvar efter att man har tillverkat paljetter. Finns i många olika färger och i flera olika former (beroende på vilken typ av paljett man har stansat ur folien).
Inspiration med punchinella: Punchinella 1

R

Ribbons - Dekorationsband.

Rub-ons - Det vi brukar kalla för gnuggisar. Bokstäver eller figurer som gnuggas fast på papper med hjälp av en liten plast- eller trästicka.


S

Safety pins - Säkerhetsnålar.

Scraplifting - Att kopiera någon annans layout/design. (OBS! Glöm inte att tillkännage vem du har kopierat om du gör detta).


Sequins - Paljetter

Shabby chic - En stil inom scrapbooking som inkluderar sandpappring, skrynkling och allmän "misshandel" av papper för att åstadkomma ett gammal och slitet resultat.


Shaker Box - En 3D-ask (behöver inte alls vara fyrkantig) med genomskinlig plast eller liknande i locket. Kan fästas exempelvis på en layout eller ett kort. De kallas för Shaker Box eftersom de brukar fyllas med någon form av konfetti så att det låter när man skakar på dem. Det finns färdiga Shaker Box att köpa men du kan också tillverka en själv.

Shape Cutters - Verktyg med vilka man kan skära ut olika former, så som ovaler, cirklar, rektanglar m.m.). Dessa skärverktyg brukar vara justerbara för att man ska kunna skära ut formerna i olika storlekar.


Stickers - Självhäftande klistermärken


Stitching - Sy eller brodera. En symaskinssöm runt ett motiv vackra langettstygn längs en kant kan vara det som sätter pricken över i på en layout. Om du inte kan eller har lust att sy på riktigt går det också bra att fejka stygnen genom att rita dit dem med en penna.

String - Snöre eller tråd.


T

Tags - Adresslappar eller etiketter. Kan användas på en layout men kan också bli snygga projekt i sig själva. Man kan exempelvis göra en mini-scrapalbum av tags.

Thread - Tråd eller garn.

Twine - Snöre eller garn.


U


Unmounted Stamps
(omonterade stämplar) - Stämplar i gummi eller vinyl som inte är monterade på något träblock eller motsvarande. Gummistämplarna monterar man vanligtvis själv genom att fästa EZ-mount på dem och sedan tillfälligt fästa dem på ett akrylblock när de ska användas.. Vinylstämplarna, även kallade clerastamps är redan klara att använda tillsammans med ett akrylblock.V


Vellum (veläng) - Ett tunt, halvtransparent papper tillverkat av bomull som finns i många olika färger och mönster.W

Wire - En tråd av metall också kallad ståltråd.


Y

Yarn - Garn.


Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLANReferenser:

http://www.creative-scrapbook-layouts.com/scraptionary.html

http://www.paperpiecingpatch.com/Scrapbook_Dictionary_AI.htm

http://www.scrapbook.com/articles/doc/1859/214.html

Diana Hill (2005) - Stora boken om scrapbooking - Läsförlaget
Alice Andersson (2008) - Stora boken om kreativ scrapbooking - Läsförlaget


BloggRegistret.se

Dopkort

Fick en beställning på ett dopkort. Det är en liten flicka som ska döpas och beställaren önskade något traditionellt. Då fick det bli rosa förstås.

Dopkort

Stämpel "Söt slunmmer" och papper "Virrvarr - Blekrosa" från Forma Hantverk. Bokstäverna är gnuggisar. Ett gammalt brevpapper med präglat mönster har chalkats och används som dekoration. Miniblommor från Prima Marketing Inc.


Här finns det fler Babykort

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Örhängen med döskallar

Stämplar kan man använda till mycket.  Här har jag använt stämpeln "Döskallen Mel" från Forma Hantverk för att göra ett par annorlunda örhängen.

Döskallehänge

Stämpeln har stämplats med VerdaFine Onyx Black på prickigt papper ("Kulör-Prickar röd" också det från Forma Hantverk). Motivet har sedan klippts ut och laminerats med lamineringsmaskin. Sedan var det bara att klippa rent längs kanterna. Ett par öronkrokar i silver till det och de nya smyckena är klara.

Döskallehängen

Mer inspiration och idéer hittar du här:

Kortdesign
Annat Kreativt
Inredning
BloggRegistret.se

Prickig skjorta

Det prickiga papperet jag har använt i den här kortdesignen heter "Kulör - Prickar turkos" och kommer från Forma Hantverk.

Kortdesign: Prickig skjorta


Se guiden Att vika en skjorta för att lära dig hur man viker en skjorta av ett papper.

Här finns det fler Kort med manligt tema

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Länklista: Svenska scrapbookingbutiker på webben

Det är en djungel där ute på webben... Det gäller inte minst när man ska hitta leverantörer av scrapbookingmaterial. Jag har därför sammanställt en länklista med webbutiker inom branschen. Det finns också en liten beskrivning av varje butik så att du lättare ska kunna hitta det du söker. 

Listan är tänkt att bli så komplett som möjligt, så kom gärna med förslag om det är någon butik jag har missat.A

Annas Scrapbooking
Webbutik sedan 2006 med fysisk butik i Karlstad. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.


B

Beccas Corner (tidigare P & K Scrapbooking)
Webbutik med fysisk butik i Sävsjö. Säljer det mesta inom scrapbooking.

Brunkullan Scrap & Card
Webbutik sedan 2007 med fysisk butik i Östersund. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.


D

Decor Unique AB
Webbutik med säte i Haninge. Ingen fysisk butik men besök enligt överenskommelse via telefon. Säljer det mesta inom scrapbooking.


F

Forma Hantverk
Webbutik sedan 2005 med fysisk butik i Borås. Säljer det mesta inom scrapbooking. Säljer egendesignade stämpelmotiv. Har även en egen inspirationsblogg.


H

Handstämplat
Webbutik som säljer det mesta inom scrapbooking.

Hobbyhuet
Webbutik sedan 2005 med säti i Kvänum. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även ett eget hobbyforum.

Hobby & Presenter
Webbutik med fysisk butik i Linköping. Säljer det mesta inom scrapbooking samt material till blanmd annat  smyckestillverkning och tittskåp. Har även en egen inspirationsgalleria.


I

Inky Wings Motivstämplar
Webbutik sedan 2001 med säte i Djura. Egen stämpeltillverkning och import från USA. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.

Inspira Screentec
Webbutik sedan 1999 med fysisk butik i Hägersten. Säljer konstnärsmaterial och färghandelsprodukter.  Här hittar du även mycket billiga ProMarkers.


K

Kortmakaren
Webbutik med fysisk butik i Floda. Säljer det mesta inom scrapbooking. Säljer egendesignade stämpelmotiv.


M

Magnolia Rubberstamps
Webbutik med fysisk butik i Borås. Säljer stämplar av märket Magnolia Rubberstamps. Har även en egen inspirationsblogg.

Mians Scrap & Design
Webbutik med fysisk butik i Enköping. Säljer det mesta inom scrapbooking.


O

October Stamps
Webbutik sedan 2000 med fysisk butik i Göteborg. Säljer egendesignade motivstämplar.


P

Paper Maze
Webbutik med säte i Kungsbacka. Ingen fysisk butik men möjlighet att besöka och handla efter överenkommelse. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.

Pappersbiten
Webbutik med fysisk butik i Alingsås. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.

Pappersvinden Scrapbooking & Kortmakeri
Webbutik sedan 2006 med fysisk butik i Falun. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.

Papprika Scrapbook
Webbutik med fysisk butik i Enskede. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.

Pysseltagen
Webbutik med fysisk butik i Örkelljunga (fr.o.m. 1 februari 2009). Säljer det mesta inom scrapbooking.


S

Scrap Addicted
Webbutik med fysisk butik i Löberöd. Säljer det mesta inom scrapbooking.

Scrap-ataljen
Webbutik med fysisk butik i Örviken. Säljer det mesta inom scrapbooking.

ScrapBox - Pyssel & Ting
Webbutik med fysisk butik i Västerhaninge.
UNDER KONSTRUKTION

Scraplyckan
Webbutik med säte i Kungälv. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även lite mer ovanliga prylar. Egen inspirationsblogg.

Scrapperiet
Webbutik med fysisk butik i Halmstad. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har även en egen inspirationsblogg.

Stämpelboden
Webbutik med fysisk butik i Alingsås. Säljer det mesta inom scrapbooking. Egendesignade motivstämplar. Har även en egen inspirationsblogg.

Stämpelfabriken
Webbutik sedan 2007 med fysisk butik i Malmö. Säljer det mesta inom scrapbooking. Egendesignade motivstämplar.

Stämpelgården
Webbutik med fysisk butik i Malmö. Säljer det mesta inom scrapbooking. Stort sortiment av stämplar!  Har även en egen inspirationsblogg.


T

The Rubber Room
Webbutik med fysisk butik i Bräcke. Säljer det mesta inom scrapbooking. Har bland annat detaljerade fotostämplar.


W

Weralena.se
Webbutik med säte i Stockholm. Säljer det mesta inom scrapbooking. Bra priser.


Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Att vika en skjorta!

Guide: Skjorta

Den här guiden grundar sig på samma princip som när man viker en skjorta av en tjugokronorssedel.


Skjorta av tjugokronorssedel
Skillnaden är att den här skjortan görs i större format och av ett mönstrat papper istället för av en sedel. Den blir sedan fin att använda exempelvis på ett kort.


Kortdesign med skjorta

Så här går det till:

-..-..-..-..-..    Bergvikning - viks rätsida mot rätsida
- - - - - - -     Dalvikning - viks avigsida mot avigsida


* Skär till ett papper till en storlek av 30 cm*16 cm

* Lägg papperet med den mönstrade sidan nedåt.

* Vik in kanterna 4 cm in på varje sida så att de möts i mitten. Vik ut dem igen.

* Vik "hundöron" i de båda övre hörnen.


Guide: Skjorta steg 1

* Gör en dalvikning tvärs över de båda hundöronen.


* Gör sedan en dalvikning tvärs över papperet enligt bilden och vik tillbaka igen.

Guide: Skjorta steg 2
* Vik sedan in kanterna mot mitten. Det bör se ut så här:

Guide: Skjorta steg 3
* För den rödmarkerade linjen mot den gröna linjen så att det "automatiskt" bildas en dalvikning diagonalt (enligt bilden) mellan dem. Den röda linjen ska alltså ligga parallellt över den gröna linjen. Upprepa på den andra sidan.


Guide: Skjorta steg 4
* Din blivande skjorta bör nu se ut något åt det hät hållet:

* Gör en dalvikning vid markeringen.

Guide:Skjortvikning steg 5
* Den övre delen av papperet kommer nu att se ut som på bilden nedan och skjortans ärmar är klara.

* Gör en bergvikning cirka 1,5 cm från nedre kanten av papperet. Denna kommer att bilda skjortans krage.

Guide: Skjortvikning steg 6
Gör en diagonal dalvikning på varje sida...

Guide Skjortvikning steg 7
* ...så att kragens hörn möts på mitten enligt bilden nedan.

Guide: Skjortvikning steg 8
* Nu är vi nästan klara. Gör en dalvikning ungefär på mitten av papperet...

Guide: Skjortvikning steg 9
...så att skjortans krage kommer att låsa fast  framsidan av skjortan.

Guide: Skjortvikning steg 10
* Sen är det bara att "vända på steken" och börja dekorera.Lycka till!


Här finns fler GUIDER.

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

BloggRegistret.se

Stylish

För tillfället är jag väldigt förtjust i färgen orange! Kanske är det så att man behöver lite gladare färger när vädret är grått och trist?

Material till denna kortdesign:

Papper: "Pop Culture - Peach pit" från KI Memories och "Nonchalant" från Basic Grey.
Stämpel: "Girl with dog" från Rubber Stampede, USA.
Dekorationer: Blommorna kommer från Prima Marketing Inc

Flicka med pudel


Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Läcker handväska

Guide: Väskkort

Kort designat som en handväska

* Kapa ett 12"*12" (30 cm*30 cm) papper i två lika stora delar så att du får ett papper som är 30 cm *15 cm.
* Gör en bergvikning på mitten av papperet.
* Gör en dalvikning på vardera sida av mittvikningen omkring 2 cm från mitten.
* Gör ytterligare en dalvikning omkring 4 cm från kanten på papperets ena sidan. Det är den här delen som bildar locket på väskan.
* Skär av papperet omkring 4 cm från den andra kanten.

Se beskrivningen nedan. 

-..-..-..-..-..    Bergvikning - viks rätsida mot rätsida
- - - - - - -     Dalvikning - viks avigsida mot avigsida

Guide för väskkort

Sedan är det bara att dekorera kortet efter egen smak, skriva en hälsning på insidan och skicka det till någon du tycker om.

Lätt som en plätt!


Här finns fler GUIDER.

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET
BloggRegistret.se

Trolla bort ditt proppskåp

Proppskåp

Det är väldigt praktiskt att ha ett proppskåp i sin lägenhet. Då slipper man att springa ner i källaren eller kalla på vaktmästaren om en propp skulle gå. Det är också bra att kunna stänga av huvudströmmen t.ex. när man ska tapetsera eller måla runt ett eluttag. Däremot kan man väl knappast påstå att ett proppskåp pryder sin plats i hemmet? Hemma hos mig har proppskåpet placerats i hallen precis ovanför hatthyllan. Hallen är det första man ser när man kommer hem till någon och som alla vet är det det första intrycket som räknas. Nu kanske inte proppskåpet ovanför hatthyllan är det första man lägger märke till men jag har ändå länge gått och retat mig på det.

Hatthylla före

Till slut kom jag på en lösning. Jag tog en gammal skokartong i lagom storlek för att passa över proppskåpet. Den målade jag i samma kulör som hallväggen. Efter att ha satt kartongen på plats över proppskåpet är det ingen som längre tänker på att det finns där. Kartongen är sedan bara att lyfta bort när man behöver byta en propp. Skönt att slippa se det!

Hatthylla efter

·

BloggRegistret.se

Welcome to my foreign guests!

Gröttings Värld is starting to have visitors from outside Sweden.
To help everyone to feel welcome a translation-tool from Google has been added.
You can find it at the bottom of the right menu bar.
Just pick your language in the scroll bar.

WELCOME!
BloggRegistret.se

Ovälkommen gäst - Tribolium destructor

Det är viktigt att hålla rent i skåp och lådor där man förvarar mat. Annars kan man få besök av det här lilla odjuret.
MjölbaggeTribolium destructor (svart mjölbagge)


I mitt skafferi använder jag väl tillslutna burkar som förvaring för att undvika att få ovälkomna gäster. Det får dock inte vara vilka burkar som helst. Det ska ju vara snyggt också! Personligen är jag väldigt förtust i gammeldags, lantlig stil när det kommer till inredning.

Det kan dock vara svårt och dessutom ganska dyrt att få tag på snygga, fräscha plåtburkar av äldre datum. Jag bestämde mig därför för att designa mina egna "gamla" burkar. Jag använde mig av Photoshop och skrev sedan ut resultatet på en vanlig skrivare. Pappret med designen klistrades sedan direkt på burkarna. För att skydda ytan mot väta och slitage lackade jag sedan burkarna med flera lager klarlack. Här är några av de burkar som blev resultatet.

Axa hafregryn - Design Åsa Grötting

I den här burken vilar havregrynen tryggt tills de hamnar på frukosttallriken. Jag har tittat på bilder med gammal AXA-raklam för att få ideer till designen av den här burken.

Tellus kaffe, Gyllenhammars gyllenmust & ögonkakao - Design Åsa Grötting

Kaffe, välling och kakao säkert på plats i sina respektive burkar. De flesta känner väl igen loggan för ögonkakao? Tellus kaffe är kanske inte riktigt lika känt nu för tiden.

Q-tips cottonballs & Sentinel cotton applicators - Design Åsa Grötting

Även i badrummet kan det behövas förvaringsburkar. Här är inte skadedjuren ett lika stort hot men småsakerna behöver ju förvaras någonstans ändå. Här är två burkar för förvaring av bomull och tops.
BloggRegistret.se

Ny header/Nytt utseende

Efter att ha sett på Designa Din Blogg hur man kan designa och lägga in en egen header i sin blogg  bestämde jag mig för att göra ett försök. Headern ovan är tillverkad i Photoshop och är ett montage av fotografier och inscannade detaljer. Projektet tog mig hela gårdagen att göra och det krävdes många justeringar innan jag var nöjd. Sedan var det bara att följa instruktionerna i guiden på http://www.designadinblogg.se/2007/october/lagga-in-en-egen-bild-som-header.html och så var det klart.
BloggRegistret.se

Bloggkartan

Idag har jag placerat min blogg i Västervikbloggkartan.se!
BloggRegistret.se

Hjärnspöken i musikvärlden

Vad vore livet utan musik? Favorit metallbandet Mindghost spelar in sin nya platta någon gång nu i vinter eller vår. Väntar spänt på resultatet och kommande spelningar. Fortfarande kan man dock lyssna gratis på inte mindre än fem gamla låtar av The Ghost´s på http://www.myspace.com/mindghostsweden. Lyssna särskilt på spår nummer tre, Retribution, som i alla fall min favorit. Det här är verkligen musik som inspirerar. Kolla även in hemsidan på www.mindghost.se för fler bilder och info om bandet.

Mindghost - alternative metall

Kolla in skuggorna på detta coola foto.

Mindghost - alternative metall
BloggRegistret.se

Misshandlat babykort

Ibland har jag inte lust att göra något prydligt och ordentligt. Det här babykortet, "Grattis till flickan", har jag gått på ordentligt med sandpapper, bläck och chalks för att få ett riktigt slitet och "smutsigt" resultat.

Babyflicka


Här finns det fler Babykort

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Piotr The Dead Soldier

Varje höst är det Halloweenfest hemma hos Bianca och Freddy i Borås. Det är alltid lika trevlig och vi åker gärna de 30 milen för att kunna vara med. En gång om året får man spöka ut sig ordentligt och det är riktigt kul! I år köpte jag ett kit med maskeringsprylar och övade mig en stund på att skapa sår, ärr och blåmärken. Sedan var det bara att sätta igång att skapa. Här är ett foto på hur resultatet blev efter att jag hade gett mig på min sambo med vax och latex. Han ville ha ett skotthål genom tinningen. Den sidan ni ser är platsen för utgångshålet. Ingångshålet finns på andra sidan och är ett mycket mindre hål. En rysk militärmössa som pricken över i och här är han, Piotr the dead soldier, nyuppväckt efter dödsskjutningen i det kalla vinterkriget. Nästan lite för scary...

Dead soldier

utgångshål


Mer makeup och MASKERING
BloggRegistret.se

Bloglovin och Nybloggat

Har blivit medlem i något som heter Bloglovin. Med Bloglovin kan man prenumerera på sina favoritbloggar. Genom att placera sin egen blogg I Bloglovin håller man också reda på hur många besökare man har. Det här inlägget är ett test för att se om det fungerar.
 Följ min blogg med bloglovin

Finns även med på Nybloggat.se
RSS via nybloggat.se
BloggRegistret.se

Födelsedagskort - Cherry cupcake

Nu börjar inspirationen komma igång igen efter nyår. Lyckades skapa ännu ett kort, ett grattiskort, innan klockan slog midnatt. Stämpeln kommer från Hero Arts och tillhör en samling clearstamps som heter Cupcakes.

Kort Cherry Cupcake


Här finns det fler Födelsedagskort

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se

Gratinerad Chèvre

Cilla W hade vänligheten att lämna kvar en stor bit Chèvre, som blev kvar efter nyårsmiddagen, i vårt kylskåp. Naturligtvis kunde jag inte låta den ligga och mögla. Därför blev det en lyxig förrätt idag efter samma recept som på nyår.

chèvre toast

Valnötsströdd toast med gratinerad Chévre på en bädd av ruccolasallat, balsamvinäger och mörk sirap.
BloggRegistret.se

Första kortet 2009 - Ett babykort

Det har varit segt att komma igång med skapandet 2009. Antar att kreativiteten måste ta semester ibland den också. Lyckades till slut knåpa ihop ett enkelt babykort i alla fall. Hoppas på att det är startskottet på mitt mest kreativa år någonsin. Det är i alla fall målet. Man ska ju avlägga någon form av nyårslöfte...

Det blev en flicka


Här finns det fler Babykort

Mer kortdesign finns i INSPIRATIONGALLERIET

Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN

BloggRegistret.se

Till startsidan


Konst Top Konst bloggar Topplista Favoritlistan.se Scraptoppen