Scraptionary - Guider - Scraptips och -råd - Shopping - Stämpelmotiv - Idébank - Scrapbookiningens historia

Inspirationsgalleri

Pyssel - Inredning - Mat&Bak - MakeUp--> In English

Testa arkivbeständigt ph-värde med smart penna

Som ni säkert vet ska man inte använda papper eller andra föremål som innehåller för mycket syra när man håller på med scrapbooking. Det kan med tiden förstöra de fotografier och minnessaker man använder i sina layouter. Oftast är det inget problem när man köper sitt scrapmaterial i scrapbutiker. Det materialet är ju särskilt framtaget för att användas ihop med fotografier och minnessaker. Dessutom brukar det på produkten stå skrivet att den är acid-free, arkivbeständig, ligninfri eller något liknande.

Men hur vet man att en produkt man köper någon annan stans, hittar på secondhand eller i farmors gamla syskrin är syrabeständig och säker att använda i layouten? 

Det finns faktiskt ett sätt att testa det. Och det är enkelt också. Produkten heter Neutral 7 Acidic Identifier och kommer från Marvy. Min är inköpt på Hobbyhärvan i Västervik men den finns säkert att få tag på lite var stans. 

För att testa syrahalten (pH-värdet) i en produkt drar man helt enkelt ett streck med pennan på baksidan eller på ett undanskymt ställe på produkten man vill testa. Strecket får då en färg som kan variera i en färgskala från gul till blått.


Neutral7 acidic identifier


Gult betyder att syrahalten i produkten är hög. Du bör undvika att använda denna produkt ihop med fotografier och minnessaker.

Blått betyder att produkten har ett basiskt ph-värde.

Det idealiska värdet för en produkt som ska användas i en scrapbookinglayout är pH 7. PH 7 är varken surt eller basiskt. Det är så kallat NEUTRALT. Neutralt är bra för scrapbookingprojekt. Ett material som får ett grönt streck har ett neutralt eller nära neutralt pH-värde. Ju grönare strecket är desto bättre.


PH-värde


GRÖN färg betyder "tuta och kör", precis som ute i trafiken.


Få fler tips och idéer och lär dig mer om scrapbookining i SCRAPBOOKINGSKOLAN
BloggRegistret.se
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Till startsidan

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

Konst Top Konst bloggar Topplista Favoritlistan.se Scraptoppen